
Ett hållbart fiske för både sportfiske och matupptagning.
Kusträsk är en sjö med rikt liv på gädda, abborre och mört men inplantering sker också av ädelfisk så som öring och röding.
Sedan starten av föreningens långa historia har inplantering skett av ädelfisk med blandade resultat. Föreningen har också på olika sätt försökt begränsa gäddans utbredning för att skapa ett större utrymme för ädelfisken. Kopplat till detta har sjön också utgjort vatten åt hushållsällskapets fiskodling som har flyttat ut ur sjön 2016.
Fritidsfiskarens vs matfiskaren
"Kusträsket har ett naturligt habitat av fisk som måste vårdas för att inte rubba balansen"
Faktum är att gäddans stora aptit på småfisk bidrar till balansen i hela ekosystemet. Gäddans bytesfisk (bland annat Mört) livnär sig nämligen på små kräftdjur och djurplankton. Då höga tätheter av gädda kan minska mängden småfisk medför detta att betningstrycket på djurplankton minskar. Djurplankton kan då beta ner mängden växtplankton och mildra övergödningseffekter och grumligt vatten, något som inte drabbat Kusträsket med sitt klara och fina vatten än. Utöver detta så är intresset inom sportfiske en miljardindustri för att få fånga lite större gäddor och fotas med dessa, helst skall de vara i 8 kg klassen och uppåt.
Hur passar då ädelfiskinplanteringen in i detta?
Ja, det är det vi nu utreder. 2022 kommer vi inte plantera in ädelfisk i någon större mängd utan först lära oss hur dessa fiskarter ........